XX Конференција Библиотекарског друштва Србије, под називом „Библиотечки простори у физичком и виртуелном окружењу“

Краљево и Врњачка Бања

14-16. децембра 2023.

XX Конференција Библиотекарског друштва Србије, под називом „Библиотечки простори у физичком и виртуелном окружењу“, одржана је од 14. до 16. децембра 2023. године у Краљеву и Врњачкој Бањи.

Домаћини Конференције били су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева и Народна библиотека „Др Душан Радић“ из Врњачке Бање. Свечану скупштину у Свечаној сали Градске управе у Краљеву поводом Дана библиотекара Србије поздравним говором отворила је Јелена Глишовић, председница БДС-а, истакавши важност теме овогодишње Конференције.

Том приликом додељене су и годишње награде Друштва. Овогодишњи лауреати су др Богдан Трифуновић, добитник Награде Запис, др Мирослав Лазић, добитник Награде „Стојан Новаковић” за књигу „Божидар Вуковић: између историје и имагинације”, у издању Народне библиотеке Србије, и Ана Васиљевић, добитница Награде „Најбољи библиотекар”.


Конференцији су из Народне библиотеке Србије присуствовали: Јелена Глишовић, председница БДС, Драгана Милуновић, заменица управника НБС, са уводним излагањем у другу сесију програма на тему: „Записи из подземља”: Народна библиотека Србије ка новом депоу, Горана Стевановић, модераторка панел сесије са темом Улога простора у комуникацији културног наслеђа, са уводим излагањем на тему: Перцепција, рецепција и функција изложбеног простора у музејима и библиотекама, и чланица жирија за избор најбољег постера, Славен Попара, председник Подружнице НБС и члан жирија за избор најбољег постера, и Биљана Албахари, чланица Подружнице НБС.

Конференција је протекла у пријатној атмосфери размене знања и искустава међу више од 200 библиотекара и стручњака из културе из Србије и иностранства.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content