Сусрет издавача из света у Новом Саду и Београду ~ FELLOWSHIP NOVI SAD 20.23

08/09/2023.

Народна библиотека Србије

Културни центар Војводине „Милош Црњански” организује други по реду „Fellowship”, који је прошле године први пут одржан у Србији, а који је био и први такав Сусрет издавача у овом делу Европе, такође у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

„Fellowship Novi Sad” је међународни књижевни фестивал у оквиру Програма стручних скупова који креирањем међународне платформе омогућава домаћим писцима и издавачима да сарађују са страним уредницима, издавачима, преводиоцима и писцима. Покренут је на иницијативу директора Културног центра Војводине „Милош Црњански” Ненада Шапоње, који је и сам био учесник више од 20 Fellowship-ова у свету јер ови програми стручних скупова омогућавају књижевним стручњацима из целог света да упознају своје српске колеге у овим областима, те могу да поделе идеје и искуства и започну нове пројекте. Уз програм Министарства културе Републике Србије, Fellowship је значајан при помагању превођења важних дела српских писаца на светске језике.

О програму овогодишњег Fellowship-a који почиње у четвртак, 7. септембра 2023. године у Матици српској, а који је јавности доступан на нашем сајту: http://zkv.rs/fellowshipnovisad/participants-20-23/, али и о значају једног оваквог стручног скупа, књижевник Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, каже:

„По искуствима које смо имали прошле године, а која су била итекако значајна за презентовање наше културе у свету, када смо организовали први Fellowship у нашој земљи, овогодишњи сусрет издавача организујемо са још већим бројем гостију. Овога пута ће нам доћи 13 представника издавачких кућа и агенција, из 9 земаља, од Француске, Велике Британије, Финске, Ирана, Пољске, Турске, Северне Македоније, Египта до Уједињених Арапских Емирата. То је и у свету пример добре праксе где се кроз сусрете издавача и писаца из различитих земаља исти упознају у земљи у којој се сусрећу. И долази до резултата – размењују се искуства, говори се о књижевности, међусобно се упознајемо, сазнајемо штошта о различитим светским књижевностима.

Главна понуда јесте да издавачи у целом свету знају шта је добро да објаве, односно које су највеће вредности, тј. најзначајније књиге које би требало превести на њихов језик. Али, као и код свих ствари када је презентовање културе у питању, не треба гледати само бројеве већ треба у виду имати читаву слагалицу. Ефекти оваквих скупова ће се одразити и на друге издаваче који не учествују директно на скупу, на новинаре, на став о промоцији културе на нове начине.

Програм Фестивала је замишљен као след догађаја: један је сусрет, такозвани „match-making”, издавача са издавачима, домаћих и страних; то ће се одржавати у Београду, као и сусрет са нашим угледним писцима. У Новом Саду ћемо организовати низ предавања у којима ће се наши гости упознати са савременом српском прозом, савременом дечјом књижевношћу која се ствара на нашем језику, а такође и са тржиштем књига у Србији. Те информације су веома занимљиве и битне јер је то оно на основу чега ће се гости определити како ће ући у размену, које ауторе ће одабрати и како ће њихове наслове представити”, истиче Шапоња.

У оквиру овогодишњег Fellowship-а, од 6. до 10. септембра 2023. године у Новом Саду и Београду , гостoваће:

 • Ayser Ali (Велика Британија, Ayser Ali Agency)
 • Katharina Loix van Hooff (Француска, Les Argonautes Editeur)
 • Urpu Strellman (Финска, Helsinki Literary Agency)
 • Joanna Dabrowska (Пољска, Wydawnictwo Literackie)
 • Dejan Tajkoski (Северна Македонија, Prozart Media)
 • Can Yiğit Tuncman (Турска, Literaturca Publishing House)
 • Nazlı Berivan (Турска, Turkish Publishers Association)
 • Akif Pamuk (Турска, Introtema Copyright Agency)
 • Alireza Nourizadeh (Иран, Iran Book Grant)
 • Majid Jafari (Иран, Pol Literary Agency)
 • Sherif Bakr (Египат, Al Arabi Publishing)
 • Fatimah Abbas (Египат, FALA Literary Agency)
 • Tamer Said (Уједињени Арапски Емирати, Sharjah International Literary Agency)
 •  

У петак, 8. септембра 2023. године, учесници Fellowship-а из света, гости Културног центра Војводине „Милош Црњански” ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. Издавачке куће из Србије које ће представити своју делатност су: „Лагуна”, „Креативни Центар”, „Геопоетика”, „Академска књига”, „Чигоја”, „Блум”, „Прометеј” и „Пчелица”.

Током дана, гости ће обићи и Спомен-музеј нашег нобеловца Иве Андрића, а затим ће имати и сусрет са нашим писцима.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content