Напустио нас је наш уважени и вољени кoлега Славко Поледица, професор књижевности, дипломирани библиотекар (1961-2023)

Комеморација 10. октобра 2023.

05/10/2023.

Комеморација колеги Славку Поледици одржаће се у уторак 10. октобра 2023. године, у 14 сати, у Амфитеатру Народне библиотеке Србије.

Колега Поледица је био доајен новог београдског књижарства, насталог средином осамдесетих година прошлог века. У складу са визијом у чијој је изградњи и сам учествовао, укинуо је баријеру између купца и књига, изборио се за слободан приступ књизи и блиску везу купца са њом. Славко је професију књижара уздигао до посленика на пољу образовања, културе и стваралаштва. Својим примером је показивао да књижар треба да буде врстан познавалац књиге и о њој говори као књижевни критичар и културно ангажован интелектуалац. Чувене књижаре „Плато“ и „Стубови културе“, у чијем је оснивању учествовао и којима је руководио, постале су културна средишта и места која дефинишу јавно мњење. Као директор малопродаје, Славко је оснивао књижарску мрежу „Стубова културе“ широм Србије и те књижаре издигао у културне центре њихових средина. Заслужан је за обнову књижаре „Светлост“ у Крагујевцу, која је после „Геце Кона“ најстарија књижара у земљи. У својој богатој књижарској каријери, Славко је био и комерцијални директор „Стилос арта“, а водио је и књижару „Вулкан“.

Деценију рада у Народној библиотеци Србије посветио је иновацијама у пласману периодике. Осмислио је, започео и водио делатност попуњавања фондова старије периодике у јавним, универзитетским, факултетским и музејским библиотекама у нашој земљи и региону, а потом и у иностраним библиотекама. Као и све о чему је говорио, све што је радио било је дубоко утемељено, са јасним циљем и визијом будуће добробити. Био је поуздан сарадник бројним колегама широм земље, садруг у свакодневним стручним пословима, саборац за достојанство професије, на добробит свих колега и углед наше националне библиотеке.

Славковим одласком су сви који су са њим радили и сарађивали изгубили стручног, одговорног, посвећеног и вредног сарадника и оданог пријатеља.

Колектив Народне библиотеке Србије

Facebook
Twitter
Email
Skip to content