„Рукописни листови из Великог рата“ др Наташе Јовановић изложени у Градској библиотеци Љубљане током Недеље српске културе

Љубљана 20-24. март 2023.

29/03/2023.

Поводом Недеље српске културе, у Љубљани је отворена изложба „Рукописни листови из Великог рата“ др Наташе Јовановић из Народне библиотеке Србије.

Изложбену поставку чине фрагменти из девет рукописних листова: Рововац, Антена, Напред, Макар-шта!, Пулс, Српски глас, Скерлић, Српски орлић и Народ. У условима какве само рат може да приреди, ницали су широм Европе и Африке: на Рововској коси, на само 150 метара од бугарских ровова, у Солуну, на „топлом афричком сунцу“ у далекој Бизерти, у аустроугарским казаматима, у савезничкој Француској и у окупираном Београду. Кроз пет тематских целина, идеја поставке је да укаже да се отаџбина није бранила само оружјем ‒ на линији фронта, већ и са пером у руци ‒ снагом речи и духа.

У оквиру традиционалне манифестације „Дани слободе 2021“, поводом Дана примирја, посетиоци су већ имали приликe да виде изложбу у Београду на Тргу Републике (1−12. 11. 2021) и у Парохијском дому у Љубљани која је у сарадњи са Народном библотеком Србије реализована под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда и Амбасаде Републике Србије у Љубљани.

 

Facebook
Twitter
Email
Skip to content