Разговор са проф. др Ненадом Николићем, поводом 175. годишњице Песама Бранка Радичевића

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

29/11/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да 29. новембра 2022. године, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије, када ће бити уприличен разговор са проф. др Ненадом Николићем поводом 175. годишњице Песама Бранка Радичевића.

Уочи поменутог јубилеја, објављена је студија Бранко, романтичарски песник Ненада Николића (Српска књижевна задруга, 2022) и допуњено издање Песама Бранка Радичевића (изабрао и приредио Ненад Николић, Српска књижевна задруга, 2022).

Модераторка: др Милена Ђорђијевић

У разговору ће бити речи о томе да ли читамо Бранка данас, о песнику и смрти, о неодређености божанског, скоку у национално, и романтичарском без романтичарског.

Ненад Николић редовни је професор Српске књижевности 18. и 19. века на Филолошком факултету у Београду. Након студија Меандри просвећености (2010), Проблеми савремене књижевне историје (2015) и проблемске књижевноисторијске монографије Идентитетт српске књижевности  (2019), Николић у својој седмој књизи Бранко, романтичарски песник, тумачењем најбољих песама и поема Бранка Радичевића, показује због чега овај песник, тек када га препознамо као истински романтичрског, заузима особено место у српској књижевности.

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content