Преводи Данила Киша на француски: некад и сад

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

23/10/2023.

Позивамо вас да дођете у понедељак, 23. октобра 2023. године, у 18 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије, на програм Преводи Данила Киша на француски: некад и сад чија је гошћа преводитељка Паскал Делпеш.

Уводну реч имаће управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало.

Модераторка програма је Милена Ђорђијевић.

Биће речи о преводима уметничког стваралаштва Данила Киша на француски, о рецепцији његових дела у Француској у прошлом и новом веку, као и о сећањима и важним догађајима који су обележили пишчево „француско искуство“.

Током програма биће изложена дела Данила Киша из фонда Народне библиотеке Србије, што је припремила Нађа Стојковић-Јовановић.

Паскал Делпеш, дипломаткиња и преводитељка, завршила је студије славистике у Бордоу, где као студенткиња упознаје Данила Киша који је на универзитету радио као предавач. Са Кишом је провела више година, док он није прерано преминуо 15. октобра 1989. године. Паскал Делпеш добила је највећа признања из области превођења, а овенчана је и титулом „витез из области књижевности и уметности“. У Србији је радила као културна саветница и директорка Француског културног центра у Београду.

Улаз је слободан!

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content