Представљање зборника „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, науке и образовања”

Атријум Народне библиотеке Србије

26/05/2023.

Задовољство нам је да Вас позовемо да у петак, 26. маја 2023. године, у 12 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на представљање зборника „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, науке и образовања”.

Учествују:

Проф. др Добрила Бегенишић – члан Програмског одбора, начелница Одељења за матичне послове, образовање, истраживање и развој библиотечко-информационе делатности Народне библиотеке Србије

Горан Траиловић – члан Програмског одбора, библиотекар саветник у Градској библиотеци Панчево и одговорни уредник „Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства”

Јасминка Марковић – директорка НБ „Стефан Првовенчани” Краљево

Катарина Јаблановић – уредница Зборника, виши библиотекар НБ „Стефан Првовенчани” Краљево

Стручни скуп Жички сабор библиотекара 2022 одржан је 5, 6. и 7. октобра 2022. године, у организацији краљевачке библиотеке, уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Краљева. Тема скупа била је „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, науке и образовања”.

У нашој земљи готово да нема библиотеке која не реализује и не развија неки облик сарадње са субјектима у култури, образовању и науци на локалном, националном, регионалном или пак међународном нивоу. Скуп је био прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици сарадње и да се на тај начин сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње у српском библиотекарству.

Како би се широј стручној јавности предочило оно што је на скупу изложено и остао трајан траг, објављен је зборник који садржи седамнаест стручних радова и три текста сећања на преминилог колегу др Дејана Вукићевића. Сви радови у зборнику садрже сажетке преведене на енглески језик (Ненад Радовић) и на руски језик (Наталија Зиброва Ђуракић). Радови су библиографски обрађени у узајамној бази COBISS.RS, класификовани према УДК у Народној библиотеци Србије и доступни на вебу. Графички дизајн зборника дело је Драгана Пешића, професора Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, док је техничку припрему за штампу урадио Јован Антонић.

Зборник садржи радове библиотекара из Србије – из Народне библиотеке Србије у Београду, Библиотеке Матице српске, Библиотеке града Београда и јавних библиотека у Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Чачку, Ваљеву, Обреновцу и Краљеву. Мозаик радова  употпуњен је учешћем колега из региона (из Северне Македоније, Црнe Горe и Републике Српске), као и из друге баштинске установе – Завода са проучавање културног развитка Београд.

Уводни рад колегиница из Матичних одељења Народне библиотеке Србије и краљевачке библиотеке са генералним прегледом стања на нивоу Србије и конкретним на примеру Рашког округа, дао је широку слику примера интензивне сарадње јавних библиотека и школа, а најчешће на пољу заједничког коришћења ресурса и пружања библиотечких услуга. Међу излагачима било је директора и библиотекара из матичних јавних библиотека (Београд, Крагујевац, Ваљево, Краљево) са представљањем широке лепезе разноврсних видова умрежавања; ипак преовладали су детаљно приказани конкретни примери добре праксе који се, како је закључено на саветовању, могу усвојити и према могућностима применити у другим библиотекама.

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content