Представљање романа „Бескрајна лакрдија” Дејвида Фостера Воласа

Атријум Народне библиотеке Србије

10/03/2023.

Задовољство нам је да вас позовемо да 10. марта 2023. године, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на разговор поводом први пут на српски објављеног романа Бескрајна лакрдија Дејвида Фостера Воласа, у издању Контраст издаваштва (2022). 

Учествују:

Игор Цвијановић, преводилац

Ален Бешић, редактор издања и уредник часописа за књижевност и теорију Поља

Тијана Спасић Јаковљевић, докторанткиња англистике на Филозофском факултету у Новом Саду и професорка енглеског језика на Високој струковној школи организационих студија у Београду

Мет Букер, оснивач Међународног удружења Д. Ф. Воласа (путем видео позива)

Милена Ђорђијевић, модераторка.

Ремек-дело америчке књижевности Бескрајна лакрдија (Infinite Jest) Дејвида Фостера Воласа (David Foster Wallace) први пут је преведен на српски и представља прави преводилачки и издавачки подухват.

Роман из 1996. године припада постмодернистичком енциклопедијском роману, неконвенционалне приповедачке структуре у којем се преплиће неколико главних наративних токова, садржи стотине фуснота, од којих неке имају своје фусноте. Овај бестселер, познат и по својој дужини од готово 1000 страница, продат је у преко милион примерака широм света. Волас се у Бескрајној лакрдији бави питањима зависности, дрогом, сексом, славом, затим питањима одвикавања, опоравка, смрти, породичних односа, самоубиства, али и теоријом филма, медија, лингвистике, националних идентитета… до рефлексија о тенису као метафизичкој активности.

Критике романа су готово унисоно тријумфалне: „Дубока студија постмодерног стања”, написао је Стивен Мур у Прегледу савремене књижевности, а New York Times га је одредио као „ремек-дело које је истовремено и чудовиште – на готово 1100 страница инвентивности која распамећује и допадљивости која разоружава.” Магазин Time га је уврстио међу 100 најбољих романа објављених од 1923. до 2003. године.

Дејвид Фостер Волас – амерички писац, есејиста и професор енглеског језика и креативног писања – најпознатији је по свом роману Бескрајна лакрдија. LA Times је Дејвида Воласа назвао „најутицајнијим и најинвентивнијим аутором у последњих двадесет година”. Волас се годинама борио са депресијом и 2008. године је извршио самоубиство. Имао је 46 година. Његов постхумно објављени роман The Pale King (2011) уврштен је у ужи избор за Пулицерову награду.

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content