Представљање монографије – Косово и Метохија, стари путописи – у издању Друштва Рашке школе, 2021. године.

УЖИВО на Facebook налогу Народне библиотеке Србије


27. 10. 2021. године
АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 27. октобра 2021, у 12 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на представљање монографије – Косово и Метохија, стари путописи – у издању Друштва Рашке школе, 2021. године.

Предговор, коментаре и избор сачинила је др Ана Стишовић Миловановић, а уредник издања је проф. др Милисав Савић.

Публикацију је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Учествују:
проф. др Бошко Сувајџић,
проф. др Милисав Савић
др Ана Стишовић Миловановић

„Аутори изабраних путописа су не само из различитих епоха, већ су њихове социјалне детерминанте разнолике, а самим тим и разлози и циљеви предузетих путовања. Истина, међу њима преовладавају „мушки гласови“, но ту су и новинарке, сифражеткиње, хуманитарне раднице. Међу путописцима су један владар, племићи, дипломате, конзуларни саветници или секретари амбасада, писци и песници, свештена лица, историографи, антрополози, географи, учитељи, просветитељи, војници и политички активисти, али и жбири, или светски путници-знатижељници, без специфичног занимања.”
„Промишљање о спознањима путника који су, сваки на другачији начин, испричали повест о виђеном и доживљеном, у једном историјски и етнички важном, готово митском пределу, на Косову и Метохији, може бити драгоцена одгонетка свега што сада живимо.“
(из Предговора ауторке)

* Сви заинтересовани који нису у могућности да дођу у Атријум, програм могу пратити уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије, као и у одложеном термину – преко Јутјуб канала.
Добро дошли у Народну библиотеку Србије!Добро дошли у Народну библиотеку Србије !!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content