Представљање књиге НЕСАБРАНЕ ПРИЧЕ

УЖИВО на FACEBOOK налогу Народне библиотеке Србије


10. 02. 2022. године
Атријум Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да 10. фебруара, у 19. 30, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на представљање књиге НЕСАБРАНЕ ПРИЧЕ и још несабраније мисли и цртице, а о десетерцу да се и не говори чији је аутор Елиезер Папо (Агора, 2021).

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко јутјуб канала.

Учествују: Елиезер Папо и рецензенти Гордана Тодорић и Александар Павловић
Уводна реч: Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије

Модератор: Милена Ђорђијевић

Сасвим прикладно насловљене, Несабране приче састављене су од разнородне грађе која обухвата жанрове који варирају у распону од аутобиографских записа и анегдота, кратких есеја на библијско-јеврејске теме и описе јеврејских празника, биографских цртица о аутору драгим и значајним људима, десетерачких превода библијских књига, есејистичких анализа ладино пословица и њиховог поређења са јужно ловенским изрекама, до анализе севдалинки и неколико ауторских песмица у десетерцу.

Везивно ткиво које обједињује ове хетерогене приповедне садржаје и форме представља, с једне стране, живахан и ведар дух самог аутора који читавој овој грађи даје анегдотску и хуморну ноту, као и тематика која се у доброј мери ослања на сарајевско и југословенско јеврејско искуство. Тако, Папо о себи говори не само као о Јеврејину, него и као о „Сарајлији, Босанцу и Југословену”, којим се, парадоксално, сматра без обзира на нестанак те земље и своје пресељење у Израел, а та комплекност и слојевитост ауторовог идентитета даје специфичну драж у овој књизи.

(Из предговора Александра Павловића)

Елиезер Папо (1969, Сарајево) објавио је један историјски роман Сарајевска мегила: скица за портрет једног свијета у тринаест потеза (2001, ужи избор за Нинову награду) и две збирке прича: Сефардске приче (2000) и Часовничар и сачасници: збирка постисторијских прича, с домаћим задацима, подијељена у пет часова и четири одмора (2007). Од 1991. године Елиезер Папо живи у Јерусалиму и професор је сефардске књижевности на Бен-Гурион Универзитету у Негеву, где управља и Моше Давид Гаон центром за сефардске студије. Истовремено, Папо председава и међународним научним друштвом Сефарад, које окупља стручњаке из различитих области сефардских студија. Редовни је члан Израелске националне академије за Ладино и дописни члан Шпанске краљевске академије.

Добро дошли!


Погледајте галерију догађаја ››

Facebook
Twitter
Email
Skip to content