Предавање САВРЕМЕНО СТАЊЕ ПРАВОСЛАВЉА – Жан-Франсоа КОЛОСИМО

АМФИТЕАТАР Народне библиотеке Србије

10/11/2022.

Имамо част да вас позовемо 10. новембра 2022. године, у 18 сати, на предавање угледног француског теолога Жан-Франсоа Колосима, које ће бити праћено дискусијом на тему САВРЕМЕНО СТАЊЕ ПРАВОСЛАВЉА.

Сви смо свесни специфичности актуелне геополитичке ситуације у православљу, но није лако дешифровати је. Потребно је пре свега разумети како Православна Црква саму себе схвата, у теолошком смислу, како се односи према јазу између својих конститутивних принципа и својих историјских недаћа, како одговара на специфичност религијске секуларизације и политичке поларизације, која је својствена православним световима.

Заборави и неприхватања којима смо толико заслепљени потичу од недовољног познавања историје велике Европе, историје која траје више од хиљаду година, а коју су пре свега одредиле религиозне културе.

Жан-Франсоа Колосимо је угледни француски православни теолог, историчар, издавач, есејиста. Био је директор Француског националног центра за књигу (CNL), потом дирекор издаваштва Националног центра за научна истраживања (CRNS), а данас је директор издавачке куће Cerf (Париз), која објављује књиге из области теологије, филозофије, историје религија. Стручњак за хришћанство, а нарочито православље, будући и сам православне вероисповести, предавао је готово три деценије историју филозофије и византијске теологије на Институту Светог Сергија (Париз). Колосимо је члан научног комитета Европског института за религијске науке .

Модератор: Андреј Јефтић, доктор теологије

Предавање и разговор ће се водити на француском и српском, уз обезбеђен симултани превод.

Улаз слободан.

Добро дошли у АМФИТЕАТАР Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content