ПОЛИТИКЕ ТАЈНЕ

приредио Петар Бојанић

Народна библиотека Србије и Институт за филозофију и друштвену теорију, 2007.

COBISS.SR-ID: 145773068

Текстови сакупљени у овој књизи представљени су најпре у виду предавања, која су одржана у оквиру културног програма Народне библиотеке Србије током 2007, у циклусу «Политике тајне». Циклус су заједнички организовали Народна библиотека Србије и Институт за филозофију и друштвену теорију.

Циљ овога пројекта био је реконструисање фигура „тајне, тајне службе, службе државне безбедности“, као последњих уточишта и установа суверенoсти, те тиме истинских носилаца одговорности за најтеже злочине и ратове током историје човечанства.

Истраживање се састојало из три дела:
– „тајна служба“ као последњи чувар суверена услед непокиданих веза између служби различитих држава које су данас стабилније и јаче од дипломатских веза истих тих држава;
– „тајна служба“ као истински наследник тајанствених култних радњи и жртвених техника путем којих држава застрашује своје делове, обезнањује их и спроводи терор суверености;
– „тајна служба“ као последња залиха и извориште неодрживих и неприкладних био-аналогија и контра аналогија између државе и живог организма путем којих застареле политичке установе („државни удар“, „државни разлог“) остају заувек актуелне и на располагању суверену.

Међу ауторима заступљеним у књизи су: Борис Буден, Миран Божовић, Предраг Крстић, Александра Манчић, Јорг Шулте, Љиљана Благојевић, Петер Клепец, Петар Бојанић и други.

Facebook
Twitter
Читај
Читај
Читај
Skip to content