Отварање изложбе „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?!“

Атријум Народне библиотеке Србије

10/04/2023.

Задовољство нам је да вас позовемо да у понедељак, 10. априла 2023. године, у 14 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије присуствујете отварању изложбе „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?!“.

Гости и говорници: 

др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије

др Слободан Ристановић, учесник ОРА Нови Београд 1948-1950 и аутор књига „Нови Београд – градитељски подухват века“ и „То су наших руку дела-херојска и славна епопеја омладинских радних акција 1941-1990“

др Михајло Пантић, Почасни грађанин Новог Београда, професор на Филолошком факултетау Универзитета у Београду и писац

др Слободан Селинић, историчар из Института за новију историју Србије

мср Драган Милошевић, виши библиотекар Народне библиотеке Србије, историчар, аутор изложбе

На почетку друге смене на изградњи Новог Београда, првих дана јула 1948. године, бригадирка Светозаревачке бригаде Ковиљка Бошковић са камиона је угледала пејзаж који није обећавао. Упитала је команданта своје радне јединице: „Шта ћемо ми на овом песку?” Одговорио је: „Другарице, ми овде градимо нови град. Овде ће бити станови”. Изненађена, узвикнула је: „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?”

Тако је било тог давног преподнева, све даље је историја.

А историја нам говори да су први радови на припреми терена извршени 1947. године. Наредне године 11. априла свечаним митингом je отворена Омладинска радна акција Нови Београд. Те 1948. године, од 11. априла до 5. децембра на изградњи Новог Београда је радило 49.800 младих, распоређених у 318 бригада. Наредне две године број бригадира је био већи, тако да је у првој фази почетка изградње Новог Београда укупно радило 142.389 бригадира, у 904 бригаде, на 99 градилишта.

Поставка изложбе о почетку радова на изградњи Новог Београда има мултимедијални карактер и представља покушај да 75 година касније оживи сећања и слике једног непоновљивог времена у сваком смислу. Тематски панои оживљавају сегменте стварности тог давног времена, а њиховој аутентичности значајно доприносе филмски и фото-материјал. Изложбу прати и првих 36 у целини дигитализованих бројева листа „Нови Београд”. Тиме је постигнута свеобухватност приказа у жељи да се од заборава отргне једна година и једно доба.

Извори који су омогућили ову поставку су фондови: Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских новости, Дома културе Студентски град и Радио Београда. Коришћени су текстови монографских публикација, стручних радова из одговарајуће периодике, као и дневна и недељна штампа. Поједини предмети који допуњују мултимедијалност поставке су из приватне колекције.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content