Отварање изложбе фотографија “Bibliotheca mortalis” аутора Југослава Влаховића

Галеријски простор Народне библиотеке Србије

05/07/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да у уторак, 5. јула 2022. године, у 12 сати, у Галеријском простору Народне библиотеке Србије присуствујете отварању прве самосталне изложбе фотографија “Bibliotheca mortalis” илустратора и карикатуристе Југослава Влаховића.

Изложба „Bibliotheca mortalis” је колекција 170 фотографија са мотивима књиге које је аутор снимио од 2013. до 2021. године на гробљима Србије и Европе.

Идеја о „Библиотеци” јавила се Влаховићу пошто је пролазио поред гроба са великом отвореном књигом у близини своје породичне гробнице на београдском Новом гробљу, а потом је на сахрани брата од тетке на Новом бежанијском гробљу, на гробу до његовог, уочио црну књигу.

„’Bibliotheca mortalis‘ је скромни допринос култури сећања и уз Гетеово да ‘човек има јак дух и слабо тело’, приказује његов отпор пролазности. Само је један лични поглед на књигу као мотив на гробљима из угла уметника, без претензија на научни или сличан рад”, рекао је Влаховић.

Према његовим речима, у избору се водио по критеријуму естетског доживљаја у домену уметничке фотографије али је укључио и неке документарног карактера које показују време и место њиховог настанка с обзиром на број од двадесетак посећених локација.

„Такође, намера ми је била и да иницирам трибину-расправу о карактеру и квалитету гробљанске архитектуре и праксе код нас с обзиром на ново доба и чињеницу да је скоро све препуштено каменоресцима и занатлијама, са ретким новим уметничким делима на њима”, навео је Влаховић.

Изложба ће у Народној библиотеци Србије бити отворена до 30. септембра 2022. године, а прати је обиман каталог на 168 страна у коме су и текстови рок публицисте Петра Пеце Поповића и академика Матије Бећковића.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content