Онлајн разговор „О феномену Лолите“ са проф др. Зораном Пауновићем

23. 04. 2021. године

Поводом Светског дана књиге Народна библиотека Србије припремила је изложбу посвећену Вилијаму Шекспиру и разговор у вези са објављивањем критичког издања романа Лолита Владимира Набокова.

У петак, 23. априла, у 19 сати, одржава се онлајн разговор у оквиру Центра словенских култура под називом „О феномену Лолите“, а поводом објављеног критичког издања романа Лолита Владимира Набокова, чији је приређивач проф. др Зоран Пауновић (прев. Бранко Вучићевић, ур. Александар Шурбатовић, Дерета, 2020).

Разговор се одржава у Атријуму Народне библиотеке Србије, без физичког присуства публике, и емитоваће се уживо преко фејсбук странице ове институције, а потом и у одложеном емитовању преко јутјуб канала.

Гост: проф. др Зоран Пауновић. Модератор: Милена Ђорђијевић.

У разговору ће бити речи о парадоксу рецепције романа Лолита, о феномену тематизације средовечног перверзњака естете, о новим читањима Лолите, као и о темама опсесије, заблуде и расцепљености између мисли и стварности.

Лолита Владимира Набокова добила је своје прво српско критичко издање, једно од ретких те врсте у свету. Оно обухвата (редиговани) ингениозни превод Бранка Вучићевића и напомене, тумачења и поговор професора Зорана Пауновића. Пред нашим читаоцима се први пут откривају нова значења и слојеви овог јединственог дела.

Истим поводом, у Централном холу Народне библиотеке Србије биће постављена изложба “Шекспир у посебним збиркама Народне библиотеке Србије” ауторке Нађе Стојковић Јовановић.

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content