Одржана Скупштине Заједнице матичних библиотека Србије у Крушевцу

21/02/2023.

Народна библиотека, односно Град Крушевац, домаћин је Скупштине Заједнице матичних библиотека Србије, као стручне асоцијација која окупља све матичне библиотеке у Србији. Председавао је др Владимир Пиштало, управник Народне билиотеке Србије, а крушевачку библиотеку представљала је директорка Снежана Ненезић.

Бројним окупљеним гостима добродошлицу и успешан рад пожелео је заменик градоначелника Александар Јовановић.

Из Народне библиотеке Србије учествовале су и др Драгана Милуновић, заменица управника и секретар Заједнице матичних библиотека Србије, Биљана Пантелић, секретар Народне библиотеке Србије и др Добрила Бегенишић, начелница Матичног одељења.

Заједница матичних библиотека Србије је асоцијација добровољно удружених матичних библиотека основана у циљу изграђивања јединственог библиотечко-информационог система и унапређивања остваривања матичних функција.

Конкретни задаци ове организације везани су и за побољшање управљања и пословања, рад на изради предлога законских и подзаконских аката, примена савремених технологија и вештина у библиотекарству, унапређивање положаја књиге и културе читања, сарадња са издавачима, остваривање заједничких пројеката у библиотечко-информационој делатности, побољшање материјалног и статусног положаја библиотека, остваривање међународне и регионалне сарадње, додељивања признања и награда…

Заједница матичних библиотека Србије традиционално организује стручно-научни скуп БИБЛИОНЕТ и додељује награду Ђура Даничић истакнутим културним радницима.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content