Одржана редовна годишња конференција директора европских националних библиотека (CENL)

21.10.2020. у 14:00 h

Одржана је редовна годишња конференција директора европских националних библиотека (CENL). Уместо у првој половини године у Бриселу, директори и представници европских националних библиотека разменили су искуства и идеје путем Zoom платформе.


Након уводних речи Ролија Китинга, директора Британске библиотеке, и подсећања на прошлогодишњу конференцију у Норвешкој, представљени су – а затим и усвојени – годишњи, финансијски и ревизорски извештаји о раду, као и буџет за 2020. односну 2021. годину. Затим се присутнима обратила директорка Краљевске библиотеке Белгије Сара Ламенс, наглашавајући значај интерактивне комуникације свих европских националних библиотека и посвећујући посебну пажњу новом веб-сајту CENL-a, друштвеним мрежама и видео материјалима.


Други део конференције посвећен је теми „COVID-19: утицај, могућности и изазови за националне библиотеке”. Учесници конференције подељени су у пет радних група, у којима се дискутовало на различите теме у оквиру главне, поменуте, теме.


Трећи део конференције обухватио је следеће презентације:
1. „Европеана и CENL” Елизабет Нигеман
2. „Пројекти финансирани из средстава гранта ’Ерланд Колдинг Нилсен’, о чему су говорили Реналдас Гудаускас (Национална библиотека Литваније), Ханс Печар (Национална библиотека Аустрије) и Мерседес Агир и Луси Роуланд (Британска библиотека)
3. „Нове радне групе у оквиру CENL-a”

  • Књиге и публика (Инга Сургунте и Ванеса Брекевелд)
  • Примена вештачке интелигенције (Жан Филип Моро)
  • Ауторско право (Маја Богатај).
    Конференцију је затворио Роли Китинг, истакавши значај CENL мреже у вези са стручном и финансијском подршком библиотекама и представивши нове фондове активиране због ситуације изазване пандемијом. Финансијску подршку за пројекте на тему живота и рада националних библиотека током пандемије добиле су Национална и универзитетска библиотека Босне и Херцеговине, Национална и универзитетска библиотека Хрватске, Национална библиотека Летоније и Национална библиотека Молдавије.
    Роли Китинг је истакао да се националне библиотеке налазе се у фази прилагођавања на нове услове рада; пред библиотекарима, као и пред корисницима библиотекарских услуга, налазе се нови изазови и захтеви, у вези са којима се истиче важност дигиталних садржаја, онлајн програма, видео материјала, друштвених мрежа…

 

Наредна конференција (2021) биће одржана у Бриселу; она 2022. у Анкари, а она 2023. у Паризу.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content