Миграције кроз науку и уметност

детаљ са разгледнице Циганија у Пећи

Оригинални назив пројекта:

Migration in the Arts and Sciences 

 

Трајање:

септембар 2017. – фебруар 2019.

 

Опис:

Овај пројекат у фокус ставља грађу о миграцијмаа ка, из и кроз Европу, као и њихов утицај на европску културу и то кроз формирање тематске дигиталне збирке на Европеани. Допринос Народне библиотеке Србије чини збирка јеврејске периодике, збирка Ромско путовање и збирка о Милошу Црњанском. У склопу пројекта одржани су Дани прикупљања прича о миграцијама, по први пут у нашој установи, а у оквиру Европске године културног наслеђа.

 

Пројектни партнери:

 1. Фондација Европеана, Холандија (координатор)
 2. Холандски институт за звук и видео, Холандија
 3. Католички универзитет у Лувену, Белгија
 4. Нaционални аудиовизуелни институт, Пољска
 5. Нaционални архив Мађарске, Мађарска
 6. Национална библиотека Литваније “Мартинас Мажвидас”, Литванија 
 7. Народна библиотека Србије, Србија

 

Пројектни тим НБС:

 • Тамара Бутиган Вучај (координатор)
 • Татјана Домазет (асистент)
 • Ласло Блашковић
 • Љубомир Бранковић
 • Милена Ђорђијевић
 • Весна Јовановић
 • Ирена Опановић
 • Слађана Маринковић
 • Маша Милорадовић
 • Олга Митровић
 • Биљана Пантелић

 

Резултати пројекта:

Тематскa збиркa објављенa на Дигиталној НБС

Садржаји објављени на Европеани:

Грађа НБС промовисана је кроз блог, изложбу и галерију: :

Дани прикупљања прича о миграцијама

У склопу овог пројекта и шире кампање: Европска година културног наслеђа 2018. Народна библиотека Србије је, у сарадњи са Европеаном, организовала Дане прикупљања прича о миграцијама.

Заинтересовани су позвани да, том приликом, испричају своју причу о миграцији, било да је њен повод био посао, школовање, љубав или нешто сасвим треће. Причу је пратио неки предмет, писмо, разгледница, фотографија, књига, часопис, одевни или било какав други тродимензионалан предмет, који је на лицу места скениран или фотографисан. Приче су, заједно са фотографијом или скенираним предметом, објављене на сајту Европеане, у оквиру тематске збирке о миграцијама, која, поред прича грађана широм Европе, представља и грађу из европских институција културе.

Европски Дан прикупљања прича о миграцијама, Београд

Прочитајте прикупљене приче на порталу Европеана

Студенти Универзитета Метрополитан фотографисали су предмете за приче о миграцијама, а дигитална изложба њихових фотографија о гастарбајтерима била је доступна у простору испред Амфитеатра.

У склопу овог догађаја, одржана је и трибина ПРИЧЕ О МИГРАЦИЈАМА, у којој су учествовали: Кајоко Јамасаки, Дана Тодоровић, Стеван Тонтић, Жарко Радаковић и Драгослав Дедовић. Они су говорили о предметима као сведоцима миграција, узроцима и последицама миграција, статусу „ја” пре и након миграција, осећају (не)припадања и утицају миграција на књижевно стваралаштво. 


Skip to content