Матине посвећен књижевнику Драгославу МИХАИЛОВИЋУ

Атријум Народне библиотеке Србије

13/04/2023.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 13. априла 2023. године, у 12 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије, на „Матине посвећен књижевнику Драгославу Михаиловићу.

Учествују:

Владимир Пиштало (уводна реч)

Милисав Савић

Небојша Грујичић

Ненад Шапоња

Модераторка: Милена Ђорђијевић.

Драгослав Михаиловић (Ћуприја, 1939 – Београд, 2023) био је писац, романсијер, сценариста, драматург и редовни члан Српске академије наука и уметности (САНУ). Kао двадесетогодишњак је ухапшен и провео је 15 месеци на Голом отоку. Дипломирао је на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик Филозофског факултета у Београду 1957. године.

Своје радове почео је да објављује најпре у Јежевом календару, а потом у Летопису Матице српске, где је објавио збирку прича Фреде, лаку ноћ (1967). Узбуркао је јавност романом Кад су цветале тикве (1968). Представу по овом делу је у Југословенском драмском позоришту 1969. године режирао Боро Драшковић. После само четири извођења, представа је скинута са репертоара и забрањена за извођење, од стране политичког врха и самог председника Тита.

Уследили су романи Петријин венац (1975), Чизмаши (1983), Голи оток (1990), Гори Морава (1994), Преживљавање (2010) и други. Сажетост и наративност без општих места и лиризације основа су Михаиловићевог прозног израза.

Био је члан Удружења књижевника Србије и Друштва српско-јеврејског пријатељства у Београду. Михаиловић је међу првима писао о новијој националној и политичкој историји српског народа и њеном утицају на животе обичних људи. Годинама се истрајно борио за очување српског језика и издавање српског речника. Он је такође био и борац за то да права истина о Голом отоку доспе у јавност и да невини осуђеници буду рехабилитовани.

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Фото Милена Анђела
Facebook
Twitter
Email
Skip to content