Књижевно вече посвећено двојезичној књизи „У сутон – Au soleil couchant” Јелене Димитријевић

Учествују: проф. др Зорица Бечановић Николић,
доц. др Владимир Ђурић,
доц. др Жељка Јанковић

16.10.2020. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Максималан дозвољен број посетилаца је 30.
Књижевно вече се може пратити и уживо преко фејсбука и инстаграма Народне библиотеке Србије.
Добро дошли!

Задовољство нам је да вас позовемо да 16. октобра, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на књижевно вече посвећено двојезичној књизи У сутон – Au soleil couchant Јелене Димитријевић (уредница издања: проф. др Зорица Бечановић Николић; транскрипиција и превод са француског: доц. др Владимир Ђурић), у издању Народне библиотеке Србије, Филолошког факултета у Београду и пројекта Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915, објављеној 2020. године. На књижевној вечери ће се читати поезија Јелене Димитријевић на француском и српском и разговараће се о значају објављене збирке за српску културу и савремени тренутак.

Учествују: проф. др Зорица Бечановић Николић, доц. др Владимир Ђурић и доц. др Жељка Јанковић.

„Рукопис књиге Au Soleil Couchant – У сутон велике српске књижевнице прве половине 20. века Јелене J. Димитријевић, обухвата поезију, тачније 31 песму (1768 стихова) на француском језику, насталу у периоду између 1926. и 1932. године, писану у стилизованом слободном стиху, а чији су главни мотиви исти они који су њена преокупација и у прозним и путописним делима: Оријент, француска култура, феминизам, љубав, путовање, aутобиографско и слично.” (доц. др Никола Бијелић)

„До сада мало позната поезија Јелене J. Димитријевић представљена је у овој књизи из перспективе доба у ком је настајала, али и из савремене визуре и садашњег значаја споне између српске и француске културе.” (проф. др Дубравка Ђурић)

„Монографија Au Soleil Couchant – У сутон Јелене Ј. Димитријевић од изузетног је значаја за осветљавање франкофоног билингвизма српске културе у првој половини двадесетог века. Представља незаобилазно упориште за препознавање европских аспеката идентитета у нашој културној традицији, како код образованих појединаца, тако и у српској култури као целини.” (проф. др Јелена Пилиповић)

Максималан дозвољен број посетилаца је 30.
Књижевно вече можете пратити и уживо на званичној – FACEBOOK: facebook.com/nbsrb и INSTAGRAM: instagram.com/narodnabibliotekasrbije – страници Народне библиотеке Србије.


Добро дошли!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content