Књижевно вече „Дантеовим стопама”, а поводом објављеног дела Vita nova Дантеа Алигијерија (прилагођено са тосканског, предговор, поговор и коментари: Коља Мићевић; издање Златно руно, 2019)

Учествују:
Коља Мићевић, песник, преводилац, музиколог
Снежана Ранковић, издавач


15.03.2019. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!

Позивамо вас да 15. марта, у 19 сати дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на књижевно вече „Дантеовим стопама”, а поводом објављеног дела Vita nova Дантеа Алигијерија (прилагођено са тосканског, предговор, поговор и коментари: Коља Мићевић; издање Златно руно, 2019).


Учествују:
Коља Мићевић, песник, преводилац, музиколог,
и Снежана Ранковић, издавач.

На књижевној вечери ће се читати и коментарисати стихови из Vita novе Дантеа Алигијерија (1265–1321), прве књиге стихова у модерној историји европског песништва са песниковим коментарима. Коља Мићевић ће се, овом приликом, посебно осврнути на природу и значај Дантеових коментара у овој збирци.
Vita nova је песничка збирка у којој аутор Данте Алигијери, стиховима и кратким прозним текстовимa који као да произлазе једни из других, у форми вешто вођене лирске фуге, описује рађање и развој љубави према својој суграђанки и вршњакињи Беатриче Портинари. Након њене преране смрти, 1290, Данте у очају склапа своју збирку, али је на њеним последњим страницама дао обећање себи – и нама! – које је испунио у својој бесмртној Комедији која је, поред свега другог, и, бар досад, највећа похвала икада испевана – Жени! Иако је остала у њеној сенци, Vita nova је најбољи и најузбудљивији увод у читање Комедије.

Коља Мићевић (1941, Бања Лука) завршио је студије Светске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Објавио је девет песничких збирки на српском и осам на француском језику. Преводи поезију са француског, енглеског, италијанског, словеначког и шпанског. На француски је са италијанског превео Дантеову Божанствену комедију. Објавио је огледе о поезији, превођењу поезије као и књиге из музикологије. Живи и ради као самостални уметник у Паризу и Београду.


Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content