Књижевни разговори са Мајом Херман Секулић

Учествују: Мајa Херман Секулић,
Драгољуб Којчић, и
Петар Арбутина
Модератор: Миленa Ђорђијевић


29.11.2019. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан.
Добро дошли!

Задовољство нам је да вас позовемо да 29. новембра, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на Књижевне разговоре чија је гошћа Маја Херман Секулић.
У првом делу програма о стваралаштву Маје Херман Секулић говоре Драгољуб Којчић и Петар Арбутина, а у другом делу Маја Херман Секулић разговара са модератором Миленом Ђорђијевић.

Маја Херман Секулић, светска путница и једина Српкиња која је докторирала на „Ајви лиг” Универзитету Принстон, ауторка је 19 књига поезије и прозе. Као амбасадор наше културе боравила је у више земаља током 40 дана и том приликом добила седам светских награда и признања за поезију и допринос светској књижевности и култури у четири земље: Румунији, Индији, Италији и Турској.

Песме Маје Херман Секулић преводио је, између осталих, амерички песник Марк Стренд. Једина је наша песникиња чије су песме објављене у угледном The Paris Review. Француски песник Матјe Бомије направио је избор њених песама на француском и енглеском De la Terre de Desolation у е-едицији „Ailleurs”. Ове године су изабране песме Маје Херман Секулић The Grand Plan (Amazon, Kindle US) изашле у два издања на енглеском, а прошле године на немачком као Der Grosse PlanГоспа од Винче и Силна Јерина изашле су као двојезичне књиге.

Њени романи Краљ свилеУ потрази за Лолитом или Слике којих нема и Ma belle нашли су се ужим изборима важних књижевних признања (НИН-ова награда за роман године, Награда града Даблина).

Објавила је биографију Николе Тесле на енглеском под насловом Who was Nikola Tesla?.

Неке од својих књижевних пријатељстава, међу којима се нашло и неколико нобеловаца, сабрала је у књизи Скице за портрете, која је, као и две њене друге књиге из теорије, Мит и структура и Књижевност претупа, постала уџбеник за студенте англоамеричке књижевности на више универзитета.

Завод за уџбенике и Службени гласник покренули су пројекат објављивања Изабраних дела Маје Херман Секулић.

Добро дошли на Књижевне разговоре!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content