Књижевни матине посвећен Дејану Вукићевићу

Амфитеатар Народне библиотеке Србије

20/12/2022.

Позивамо вас да дођете 20. децембра 2022. године, у 12 сати, у Амфитеатар Народне библиотеке Србије на Књижевни матине посвећен Дејану Вукићевићу.

Учествују:

управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало

књижевник Дејан Алексић

проф. др Снежана Милосављевић Милић

др Лидија Делић

др Милица Ћуковић

На Књижевном матинеу посвећеном Дејану Вукићевићу биће представљен литерарни опус овог аутора и сагледано његово место у контексту савремене српске књижевности.

Дејан Вукићевић (1965-2022) био је истакнути библиотекар, библиограф и писац. Почео је да објављује књижевне радове 1988. године. Објављени су му пет збирки приповедака:  Корота (1998), Алеја бизарних кипова (2022), Омама (2007), Нокат и месо (2017),   Приватна антологија (2021) и два романа: Бодило (2005) и Церебрум (2012).

Књигу прича Омама  узео је у разматрање жири Андрићеве награде, последњи роман Церебрум жирији Виталове награде, награде „Стеван Сремац”, и награде „Биљана Јовановић”, а нашао се и у ширем избору Нинове награде. Књига прича Нокат и месо била је у ужем избору за Андрићеву и награду „Стеван Сремац” као и у ширем избору за „Печат времена”.

Заступљен је у петнаестак зборника и антологија од којих треба издвојити антологију новије српске приче У књигама све пише Милутина Луја Данојлића. Књига прича Алеја бизарних кипова преведена је и као електронска књига објављена на пољском, а неколико прича овог аутора објављено је у пољским књижевним часописима.

Часопис Књижевност је 2001. године објавио тематски блок о Дејану Вукићевићу. Његова проза била је предмет на два научна међународна скупа у Нишу и Трнову у Бугарској.

Добро дошли у Амфитеатар Народне библиотеке Србије!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content