Кад Марина Абрамовић умре

Џејмс Весткот
Плави јахач, Нови магазин и Народна библиотека Србије, 2013.

COBISS.SR-ID: 195742732

Ово је опсежна и на моменте веома интригантна биографија светске звезде перформанса Марине Абрамовић.
Књига почиње тестаментом у коме је уметница осмислила необичан перформанс након своје смрти. Три ковчега, али се не зна се у коме је њено тело, три сахране у три града у којима је најдуже живела: Њујорк, Амстердам, Београд. Пријатељи и поштоваоци не носе црнину на сахрани, а ту је и велика торта са њеним ликом од марципана која се послужује на сахрани.

У четворогодишњем истраживању аутор ове књиге Џејмс Весткот прати три најважнија периода у животу Марине Абрамовић. Први је београдски период када је још далеке 1975. у СКЦ-у започела своју уметничку и животну авантуру чувеним перформансом Ритам 5, пламтећа звезда. Други период је период њеног аскетског живота у Амстердаму и рад са познатим немачким уметником и њеним животним сапутником Улајем и њихов растанак након перформанса Љубавници, ходање по кинеском зиду (1988). Трећи период представља њен живот звезде у Њујорку од 2005. године који прате познати перформанси, позоришна представа са Бобом Вилсоном итд.

Својим чувеним перформансом у којима је испитивала границе физичке и менталне издрживљости, Марина Абрамовић је изазвала велику пажњу светске уметничке јавности. Овим перформансом је ушла у сам врх најатрактивнијих живих уметника у свету.

Facebook
Twitter
Читај
Читај
Читај
Skip to content