Изложба „Милош Црњански и литература о миграцијама из фонда Народне библиотеке Србије“

28. 02. 2022. године

Изложба „Милош Црњански и литература о миграцијама из фонда Народне библиотеке Србијеаутора Мирјане Симоски и Душана Злоколице својеврстан је плод сарадње између Народне библиотеке Србије и Галерије Матице српске, у којој је отворена изложба под називом „Миграције у уметности – уметност миграција“, која траје од 18. фебруара до 30. априла 2022. године. Заједничка тема спаја две институције, чије две изложбе указују и на везе између ликовне и књижевне уметности.

Централна фигура изложбе у Народној библиотеци Србије јесте Милош Црњански, чији рад и лична судбина представљају парадигму теме миграција.

На изложби су представљени лични предмети Милоша Црњанског, његова писаћа машина, фотоапарат, као и луткица из Лондона, једна од бројних које је његова супруга направила током њиховог изгнанства. Детаљније о Црњанском и његовој луталачкој судбини писала је у свом тексту, који је представљен на изложби, др Милена Ђорђијевић.

Међу представљеним делима у вези са миграцијама налазе се и наслови С. Пишчевића, Б. Ћопића, Д. Албахарија, Д. Великића, С. Влајковића, Д. Михаиловића, М. Оклопџића, Г. Гоцића.

Изложба је постављена у Атријуму Народне библиотеке Србије и трајаће oд 28. фебруара до 15. марта 2022. године.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content