Девети Београдски фестивал европске књижевности

22. и 23. децембар 2020.

Трибина се може пратити преко фејсбук налога Народне библиотеке Србије

9. Београдски фестивал европске књижевности
Видљива и невидљива искушења и невидљива књижевност

Издавачка кућа Архипелаг, у сарадњи са Народном библиотеком Србије, организује онлајн издање 9. Београдског фестивала европске књижевности 22. и 23. децембра 2020.

Верујући да су разговори о књижевности неопходни и да нас они могу одвести у средиште других важних тема и разговора, организатори Београдског фестивала европске књижевности одлучили су да читаоцима понуде два панела на којима ће се разговарати о књижевности у новим околностима. У центру пажње ових разговора јесте кључно питање: Да ли је међу видљивим и невидљивим искушењима савременог света и сама књижевност постала невидљива?

На панелу Српска књижевност у свету, који ће се одржати 22. децембра, разговараће се о превођењу српске књижевности, о презентацији српске књижевности у међународном контексту, као и о новим могућностима промоције савремене српске литературе. У разговору учествују Владислав Бајац, Зоран Хамовић и Гојко Божовић.

Следећег дана одржаће се панел Књижевност и вирус. О одјеку нових и старих вируса у књижевности и о томе како нам књижевност помаже да разумемо стварни свет испуњен видљивим и невидљивим опасностима, познатим и непознатим вирусима, говориће др Милена Ђорђијевић, Јована Милованчевић и Гојко Божовић.

Модераторка панела на онлајн издању Београдског фестивала европске књижевности је књижевна критичарка Марија Ненезић.

Панели почињу у 13 часова и биће преношени на Facebook страници Народне библиотеке Србије: 

https://www.facebook.com/nbsrb

. Снимци панела биће постављени и на налозима Архипелага на друштвеним мрежама (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube).

Преводи песама и прича учесника 9. Београдског фестивала европске књижевности биће објављивани сваког дана у Архипелаг магазину, на сајту www.arhipelag.rs, од 21. до 27. децембра.

Београдски фестивал европске књижевности са учешћем познатих европских и српских писаца није могао да се одржи у уобичајеном термину у последњој недељи јуна због пандемије вируса корона. Због епидемиолошке ситуације и компликованих процедура путовања, није било могуће одржавање у физичком облику ни у наредним месецима.

Замишљен као недеља врхунске књижевности и као догађај којим се промовише књижевност без компромиса у односу на трендове или захтеве било које врсте, Београдски фестивал европске књижевности је покренут 2012. године. Одвијајући се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све”, Београдски фестивал европске књижевности један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији. Фестивал је протеклих година привукао велику пажњу јавности, а његови гости били су, између осталог, Давид Гросман, Хавијер Серкас, Петер Естерхази, Клаудио Магрис, Флоранс Ноавил, Гоце Смилевски, Фиона Сампсон, Арис Фиоретос, Терезија Мора, Драго Јанчар, Петер Салмон, Хатиџе Акин, Реј Робертсон, Барби Марковић, Венко Андоновски, Томас Мајнеке, Бранко Чегец и Амир Ор. Неки од ових програма били су најпосећенији књижевни догађаји у Београду у овој деценији.

Организатор Београдског фестивала европске књижевности је Архипелаг. Организацију Фестивала подржали су Министарство културе и информисања Србије и Српски ПЕН центар, уз велики број медијских партнера.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content