ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

06. 04. 2021. године

6. април 2021, Београд – Поводом Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије у Другом светском рату, министарка културе и информисања Маја Гојковић и в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало положиће цвеће на локалитету на Косанчићевом венцу, 6. априла, у 11.00.

У склопу обележавања Дана сећања, у Народној библиотеци Србије биће отворена изложба пројеката новог депоа Народне библиотеке Србије, 7. априла, у 11.00, на којој ће, уз три награђена, бити изложени сви остали пројекти пристигли на основу конкурса који је расписан за изградњу новог депоа – њих укупно 26.

Новинарима ће се том приликом обратити в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и академик Бранислав Митровић, аутор првонаграђеног пројекта.

Народна библиотека Србије је 6. априла 1941. године у налету немачких бомбардера погођена запаљивим бомбама. Библиотека је горела три дана, док пожар није утихнуо, након чега су уништени до темеља сама зграда, која се тада налазила на локалитету на Косанчићевом венцу, сви инвентари и каталози, књижни фонд од 500.000 свезака, збирка од 1.424 ћирилска рукописа и повељâ од 12. до 17. века, картографска и графичка збирка од 1.500 бројева, збирке од 4.000 наслова часописа, 1.800 наслова новина, недовољно проучена збирка турских докумената о Србији, инкунабуле и старе штампане књиге, комплетне библиотеке, попут оних Вука Караџића и Ђуре Даничића, као и целокупна преписка значајних личности из културне и политичке историје Србије и Југославије.


Нову зграду Народна библиотека Србије добила је 6. априла 1973. године на Врачарском платоу, где се и сада налази, а прву почасну чланску карту у новоотвореном здању добио је нобеловац Иво Андрић.

Facebook
Twitter
Email
Skip to content