Циклус „Писац у библиотеци, вечери на Косанчићу”- Омаж ВАСКУ ПОПИ поводом стогодишњице његовог рођења

Локалитет на Косанчићевом венцу

29/06/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 29. јуна 2022. године, у 19 сати, на локалитет на Косанчићевом венцу, месту срушене Народне библиотеке Србије у Другом светском рату, где ће, у оквиру циклуса Писац у библиотеци, вечери на Косанчићу, бити уприличен Омаж Васку Попи поводом стогодишњице његовог рођења.

У програму учествују песници:
Ђорђе Ивковић, Урош Котлајић, Катарина Пантовић, Милица Шпадијер, Јелена Маринков и Шимон Цубота.

Модераторка је Милена Ђорђијевић.

Омаж Васку Попи замишљен је тако да српски песници млађе генерације говоре о поезији Васка Попе, читају његове песме и посвете му по једну сопствену.

Васко Попа рођен је у Гребенцу код Беле Цркве 29. јуна 1922. године. Након завршене основне школе и гимназије, у јесен 1940. године, уписао је Филозофски факултет у Београду, а студирао је и у Букурешту и Бечу. Током Другог светског рата био је и затворен у немачком концентрационом логору у Бечкереку. Након рата, 1949. године дипломирао је на Романској групи Филозофског факултета у Београду.

Појава Васка Попе у српској послератној поезији означила је снажан заокрет у односу на поетско стваралаштво његових савременика. Његова прва збирка песама Кора из 1953. године била је песничко откровење необичне форме и садржине, другачије од диктата актуелне политике и идеологије. Његов песнички израз био је језгровит, наклоњен афоризму и пословици. Писао је кратке стихове без риме и интерпункције, који су били српској народној поезији.

Дуги низ година радио је као уредник у издавачкој кући Нолит у Београду. Објавио је осам књига поезије. Један је од најпревођенијих југословенских песника, а и сам је преводио са француског. Изабран је за дописног члана Одељења језика и књижевности САНУ 1972. године.

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

Добро дошли на локалитет на Косанчићевом венцу!

Facebook
Twitter
Email
Skip to content