Будућност прошлости

Прир. Паул Климпел, Елен Ојлер
Народна библиотека Србије, 2019.

Читајте онлајн ˃˃

COBISS.SR-ID: 281893644

„У библиотекама се осећамо као да смо окружени великим капиталом који тихо даје непроцењиве камате”.

Гете

Зашто је Будућност прошлости, зборник радова немачких стручњака на тему културног наслеђа пред изазовима дигитализације, важна књига и обавезна лектира намењена свим баштинским установама културе, а посебно доносиоцима одлука?

Зато што сагледава комплексност теме, бавећи се пре свега културним наслеђем, његовим документовањем и начинима умрежавања у различитим установама културе, као и правним оквиром за његову дигитализацију, приступ и дуготрајно дигитално архивирање. Посебан акценат је на слободном приступу дигиталним садржајима, као императиву демократског друштва, али и предуслову за капитализацију културног наслеђа у најбољем могућем смислу.

Зато што ослушкује гласове дигиталних јеванђелиста и дигиталних катастрофалиста, које проносе теоретичари културе, библиотекари, музеалци и архивисти, представници струковних удружења, правници, писци, директори и министарка културе и медија Немачке.

Зато што представља националну праксу Немачке у презентацији културног наслеђа у дигиталном свету, водећи рачуна и о пракси ЕУ са посебним простором посвећеним Европеани, највећем европском пројекту у области дигитализације културног наслеђа, која се препознаје као свеобухватна тачка онлајн приступа целокупној европској култури.

И, најзад, зато што је (у)познавање дигиталне културе у свој њеној вишеслојности један од услова да успемо у процесу дигитализације културног наслеђа, а пре свега да га се не плашимо. Јер како из овог зборника сазнајемо: „Само тако може бити обезбеђено да Европа доживи дигиталну ренесансу уместо да упадне у дигитални мрачни средњи век”.

Да не заборавимо и фотографије Јиргена Кајпера, које илуструју зборник и осликавају паралелизам модерног и традиционалног у установама културе као стварност на почетку друге деценије 21. века.

Тамара Бутиган Вучај

Facebook
Twitter
Читај
Читај
Читај
Skip to content